asb3.png
Minden Tárgynyereményes versenyünkre érvényes! +++ Ahol nevezőink száma eléri vagy túllépi a 100 főt plusz 2 db különdíjas tárgynyereményt sorsolunk ki. +++ Várjuk nevezéseiteket :)
 

Bogyó és Babóca - beszélgetés Bartos Erikával

AddThis Social Bookmark Button
       

Oldalunkon mindig sokat hangsúlyozzuk, hogy a mese mennyire fontos szerepet tölt be a gyermeki lélek fejlődésében. Bartos Erika művei hamar belopják magukat minden kisgyermek szívébe, hiszen figurái szerethetőek, meséi könnyen érthetőek, a mindennapok forgatagába kalauzolja el kis olvasóit. Erika a meséhez való kapcsolatáról, a kezdetekről és saját példaképeiről mesél interjúnkban.

Bartos ErikaM.P.:Az építész szakmától a meseírásig. Hogyan vezetett ide az út?

B.E.:Nagyon szeretem az eredeti szakmámat, kitűnő diplomával, több diplomadíjjal, az Építész Kamara különdíjával végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Nagyszerű tanároktól tanulhattam, és diplomázás után nyomban remek állásom lett. De hamar megszületett az első gyermekem, és GYES-re kerültem. Az anyaság megváltoztatja az érzéseket, az értékrendet, szeretet és odaadás hatja át a kisbabás időszakot. Számomra ezek az érzelmek egy új utat nyitottak. Gyerekkoromban óvónő szerettem volna lenni, így ez a váltás egyfajta visszatérés is volt. Az első mesémet akkor rajzoltam, amikor második gyermekemet vártam. Ezzel a mesével segítséget szerettem volna nyújtani a nagytestvérnek, hogy könnyebben fogadja a kistestvér érkezését. Később ugyanígy rövid mesét írtam a Télapóról, az első oltásról, palacsintasütésről, számtalan egyszerű és hétköznapi dologról. Egyszerű történetek, egyszerű rajzokkal, az egyetlen célom az volt, hogy a kisgyerek értse, szeresse, és a mese segítsen az élményt feldolgozni. Ezeket a meséket később nem csak saját gyermekeim forgatták örömmel, hanem barátok, rokonok, ismerősök kérték kölcsön, lefénymásolták, szerették. Végül az ő bíztatásukra kopogtattam könyvkiadóknál, így indult el a meseírói utam.

M.P.:Gyermekinek könyvekből mesél vagy inkább a fantáziájára bízza magát?

B.E.:Így is, úgy is. Az esti mesét sosem hagyjuk ki, nagyon fontos része a napnak. Általában férjem olvas esténként a gyerekeknek. A nagyobbak már szívesen hallgatnak hosszabb műveket is, részletekben. Figyelmesen végighallgatták a Momo-t (Michael Ende), A kis herceget (Saint-Exupéry), a Kiberiádát (Stanisław Lem) is, esténként egy-egy fejezetet. Én ritkábban mesélek, olyankor viszont jobban szeretek fejből mesélni. Befekszem a gyerekek mellé, és a történet magától szövődik. Olykor valós szereplőkkel, máskor kitalált figurákkal. Néha komolyabb mesét találok ki, más alkalommal vicces és nagy nevetésbe torkolló történetet.

Bogyó és BabócaM.P.:Miért pont bogarak a Bogyó és Babóca karakterei?

B.E.:Olyan figurákat kerestem, akik közel állnak a legkisebbekhez. Minden kisgyerek látott már katicát, hangyát, szöcskét vagy szarvasbogarat. Kiránduláskor szívesen leguggolnak egy-egy bogárkához, elidőznek mellette, figyelik, szeretik, érdekli őket. Szintén fontos volt a természet szeretete, ez egy hangsúlyos mondanivalója a Bogyó és Babóca sorozatnak, a bogárközösség ehhez is megfelelő volt.

M.P.:Honnan származik a Bogyó és Babóca elnevezés?

 

A teljes interjú a http://www.manoprogram.hu/erdekes-beszelgetesek/760-bogyo-es-baboca oldalon olvasgató

http://www.manoprogram.hu

Loader
Minta kicsi8
Minta kicsi4
Minta kicsi
Minta kicsi6
Minta kicsi7
Minta kicsi5
Minta kicsi2
Minta kicsi3
Copyright © 2013 Angelic Sweet Babies! Minden jog fenntartva! Oldalunk archivumát megtalálod: ITT
Illusztrációk: 123rf.com Tervezte és kiszolgálja : NyTeK
 
Distributed By Joomla Perfect   Sponsored By Ayos Hosting | Property List | FoodCart Franchise