asb3.png
Minden Tárgynyereményes versenyünkre érvényes! +++ Ahol nevezőink száma eléri vagy túllépi a 100 főt plusz 2 db különdíjas tárgynyereményt sorsolunk ki. +++ Várjuk nevezéseiteket :)
 

Babaruhák méretei – honnan lehet tudni, hogy mekkora babaruha való tényleg a babának?

AddThis Social Bookmark Button

Babaruhák méretei – honnan lehet tudni, hogy mekkora babaruha való tényleg a babának?

74; 6-9 months; 1T; L; 8,5 Kg; 12 MOS… ismerősek ezek a jelölések, ugye? Voltatok már olyan helyzetben a babaruhák vásárlásánál, hogy a babaruha jelzése szerint a babátoknak való, de ránézésre mégis olyan kicsinek vagy nagynak tűnik (és a baba persze pont akkor nincs ott Veletek, hogy rá lehessen próbálni)? Aztán a szinte havonta ismétlődő hívások a rokonoktól: ”Itt vagyok a babaruha boltban, Frida most hányas méretet hord?” Ebben a bejegyzésben olyan tippeket olvashattok, ami a fenti és a hozzájuk hasonló problémákra ad megoldásokat.

A babaruha méretekről általában

A babaruhák méretetésénél megkülönböztetünk magyar, német, angolszász, francia és amerikai jelzéseket. A magyar a némethez hasonlóan a testmagasságot veszi alapul, és a számok hatosával növekednek. A legkisebb méret a 44-es (koraszülött), aztán az 50-es (45-50 cm), 56-os (51-56 cm), 62-es (57-62 cm), 68-as (63-68 cm), 74-es (69-74 cm), 80-as (75-80 cm), és a 86-os (81-86 cm, ez általában a 18-24 hónapos babák mérete). Ebből is látszik, hogy érdemes mindig egy mérettel nagyobb darabot venni, főleg az első hónapokban, amíg a baba nagyon gyorsan nő. Ezt a méretezést használó márkák pl.: C&A, H&M, Zara, Scamp, Asti, F&F

Az angol méretezésben jellemzően a baba életkorát és súlyát adják meg, tól-ig jelöléssel. Az én tapasztalatom szerint pl. nagyon sok 6-9 hónaposnak való ruha már jó volt Fridára 3 hónaposan, van akinél pedig  inkább 9 hónaposan jó.  A testsúly is segítség lehet a ruha választásánál, de inkább csak irányadó adat. Ez a méretezés a következő márkáknál látható: Tesco, Ladybird, Early Days, Next, Debenhams, Marks & Spencer, Adams

A francia méretezés szerint a testmagasság és az életkor az irányadó. Márkanevek: Vertbaudet, Anne Willi, Catimini, Sucre d’Orge

Az amerikai jelölések a következők: Newborn (azaz újszülött, 0-3 hónapos korig), Infant (azaz csecsemő, 3-12 hónapos korig) és Toddler (azaz totyogó vagy kisgyerek, 1-4 éves korig). Ezekből a szavakból tevődik össze az amerikai babaruhákon található például 12 MOS vagy az 1T, 2T jelölések, ahol a „MOS” hónapot jelent, az „1T” pedig az 1 éves gyerekre való babaruhát jelöli. Amerikai babaruha márkák: GAP, Children’s Place, Crazy8, Gimboree

A megfelelő babaruha méret– ritka, hogy táblázat alapján eltalálható

Mivel Frida nagy súllyal és viszonylag nagy hosszal született, rögtön a 62-es méreteket készítettem elő, a védőnő tanácsára. Meglepődtem, mert a kórházba bevitt, általam szupercsinosnak tartott egybe részes csak úgy lógott rajta, így egy rövid ujjú body-ban vittem haza a kórházból és egy fehér fodros kalapban, ami a szemébe csúszott, pedig a címke szerint „Newborn” volt beleírva.

Később észrevettem, hogy pl. a 62-es body hosszra jó, de az ujja biztosan hosszú, így vissza kell tűrni, ami egész piciként még nem zavaró, de nagyobbként a visszahajtást rágcsálta. Nadrágból pedig kicsi volt rá az, amibe a korának megfelelő méret volt beleírva. Aztán hiába készítettem elő a 62 után a 68-as méreteket, volt ami már eleve nem jött rá. Volt amiben címke sem volt, így aztán azt a módszert választottam, hogy nem néztem a címkéket, hanem mindig hozzámértem, amíg feküdt a pelenkázón. Ez kezdett macerássá válni, amikortól a pelenkázón már nem egy helyben feküdt csak, hanem forgott és a hozzámért babaruhával kezdett el játszani, és jött a hiszti, ha el akartam venni tőle. :-)

Nemrég egy használtruha-boltban válogattam a kupacból, amikor a kiválasztott hat babaruhából végül egyet vettem meg, mert a többit kicsinek találtam, persze Frida nem volt velem így nem tudtam megbizonyosodni az igazamról. Az biztos, ahhoz, hogy pontosabban és könnyebben találjuk meg a megfelelő babaruha méretet, jóval több adatra lenne szükség a babaruhák gyártóitól: a testhosszon és a testsúlyon kívül a legfontosabb adat a törzs hossza (felsőruházat választásakor) és a láb hossza (alsóruházatnál). A babacipőkkel könnyebb dolgunk van, mert ott meg szokták adni a talp hosszát a cipők mérete mellett.

5 +1 tipp a megfelelő méretű babaruha vásárlásához

1. Ciki vagy nem ciki, a nagymamáink módszere a legpraktikusabb: egy szalaggal megmérték a gyerek bármely méretét és az adott méretre vágott szalagot vitték magukkal a boltba. Ez egy praktikus dolog, érdemes kipróbálni!

2. Vezessétek havonta egy táblázatban babátok méreteit, így segítséget nyújt vásárláskor és emléknek is nagyon jó. A rokonoknak pedig elküldhetitek havonta, így mindig tudni fogják az aktuális méreteket. Itt tudjátok letölteni ingyenesen a „Babám ruhamérete” táblázatot, a vásárláshoz legszükségesebb méretekkel.

3. Body, póló, pulóver, kabát: célszerű egy számmal nagyobbat venni babánk jelenlegi méreténél a baba törzsének hosszára alapozva. A pólóknál, pulóvereknél pedig figyeljetek oda, hogy a derekát mindenképp takarják a bébinek.

4. Nadrágok, szoknya: próbáljátok kerülni a szorosabb, gumírozott derekú darabokat, de ha mégis ilyet vásároltok, akkor az elsődleges szempont a baba derék szélessége legyen. A mért szélességnél legalább 1 cm-rel nagyobb szélességű alsót válasszatok, mert nagyon kényelmetlen egy szoros derekú nadrág, főleg amikor már ül. A nadrág szára nem baj, ha hosszú, az még feltűrve is jól mutathat.

5. Sapka, kalap: célszerű megmérni a baba fej körméretét (bár ezt a gyerekorvos is megteszi, úgyhogy a kiskönyvből lehet puskázni). A legtöbb sapkát készítő márkának saját számozása van, így tényleg érdemes a baba méreteit alapul venni és a mért adatoknál nagyobb darabot venni.

+1: Webáruházas rendelés: kisbaba mellett ez a legkényelmesebb babaruha vásárlási megoldás, ehhez azonban tudnotok kell a babátok legfontosabb méreteit. Olyan webshopokban vásároljatok, ahol a babaruhák méretei fel vannak tüntetve. Ha nincsenek, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, ők azért vannak, hogy segítsenek (általában). Ennél is fontosabb, hogy legyen Visszavételi garancia, így elkerülhető, hogy kisméretű darabokkal legyen tele a szekrény, hogy „Egyszer jó lesz valamire, maximum a gyerek ebbe öltözteti a játék babáját!” :-)

A cikkben szereplő fotókat Ruth-tól kaptam, aki a brit Love it Love it Love it babaruha webáruház tulajdonosa és összehasonlított 12 különböző márkájú, címkéjük szerint azonos méretű, azaz 3-6 hónapos babának való rugdalózókat. A különbség jól látható: a legkisebb és a legnagyobb ruha hossza között 12,5 cm különbség van! És még egy érdekesség: a legrövidebb rugi a legszélesebb!

Ezért egy utolsó jó tanács mára: mindig a baba méretei legyenek a mérvadóak és ne a babaruhákba írt méretek!

 

Forrás:http://www.mammba.hu/babaruha-meretek/babaruhak-meretei-honnan-lehet-tudni-hogy-mekkora-babaruha-valo-tenyleg-a-babanak


Loader
Minta kicsi7
Minta kicsi3
Minta kicsi6
Minta kicsi2
Minta kicsi
Minta kicsi5
Minta kicsi8
Minta kicsi4
Copyright © 2013 Angelic Sweet Babies! Minden jog fenntartva! Oldalunk archivumát megtalálod: ITT
Illusztrációk: 123rf.com Tervezte és kiszolgálja : NyTeK
 
Distributed By Joomla Perfect   Sponsored By Ayos Hosting | Property List | FoodCart Franchise